Fish tacos!

Här kommer ett recept med fisk som kommer ge den älskade fredagstacon en välbehövd renovering.
Det här är verkligen sååååå jävla gott och enklare än det ser ut.
 
 
Du behöver:
 
ca 200 g fisk/person, det blir allra bäst med färsk fisk då den frysta innehåller mer vatten och kan bli farlig att fritera i olja.
 
till frityrsmeten:
2,5 dl öl
2,5 dl mjöl
2 tsk salt
+ lite valfria kryddor, jag använde en blandning som heter Lime Pepper som är lime, peppar, salt och torkad koriander
+ solrosolja att fritera i
 
 
tillbehör:
tacoskal eller tortillas (gärna de små)
isbergssallad
rödkål
2-3 avocados
1/2 röd lök
1 burk majs
1 burk salsa roja (finns på Willys)
1 burk creme fraiche (+ bostongurka och senap om du vill göra remouladsås, jättegott!)
2-4 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 kruka koriander
lime
 
 
Okej, börja med att salta fisken, det kommer att dra ur vatten ur den. Man måste försöka få ur så mycket vatten som möjligt, först med salt och sen med pappershanddukar, annars kan frityroljan fatta eld, vilket ju inte är så bra.
 
Medan fisken "torkar" så kan man blanda frityrsmeten. Det är bara att röra ihop ingredienserna och smaka av med kryddor.
 
Guaccamole kan nog vem som helst svänga ihop, men jag förklarar lite snabbt ändå. Mosa ihop avocado med limejuice, pressad vitlök efter behag och salt och peppar. Vi brukar även hälla i lite mild Jalapeno-tabasco (en grön flaska som brukar finnas vid den internationella delen i mataffärer). Lämna avocadokärnorna i, så missfärgas den inte.
 
Jag slängde ihop världens snabbaste "remouladsås" till tacosarna, och det blev jättegott! Ca en burk creme fraiche, blanda i några klickar senap, rejält med limejuice, 1-2 matskedar bostongurka (eller finhackad smörgås/saltgurka) och salt och peppar. Klart!
 
Sen är det bara att skära upp limeklyftor, hacka upp salladen och rödkålen (de ska vara fint strimlade), finhacka koriander, hälla upp majsen och salsan i skålar, skära upp chilin i tunna strimlor, hacka rödlöken väldigt smått och lägga upp! Det blir himla fint att lägga upp lite slarvigt på en träskärbräda, tycker jag.Allt det här tar ca 10-15 minuter, så det är inte särskilt besvärligt.
 
Nu till fisken! Torka den saltade fisken noggrannt med pappershanddukar. Skär fisken i fiskpinne-sized bitar. Ganska tunna och långa. Eller kuber. Beror på hur man vill att de ska vara. Doppa dem i frityrsmeten och lägg på ett fat. Värm upp oljan i en djup stekpanna med lock. Det ska vara ca 5 cm olja. Ha alltid locket nära till hands utifall att det skulle börja brinna!
För att se om oljan är nog varm kan man ta lite frityrsmet och droppa i, börjar den bubbla massor och anta en gyllene färg så är det bara att börja fritera fisken.
Ta några i taget bara. Lägg på en hålslev (i metall!) och sänk försiktigt ner i oljan. Jag kan inte säga det nog många gånger, var försiktg-var försiktig-var försiktig, oljan är svinvarm! Att ha fläkten på full kanon är också en bra idé. Fisken ska ligga i i 3-5 minuter innan den plockas upp. Kom ihåg att vända på dem däremellan. Lägg på ett fat med hushållspapper.
När all fisk friterats kan man salta lite extra och sen är det bara att äta!
Servera med mycket sås och salsa och en rejäl nypa koriander, gärna med Sriracha-sås om ni har (finns i asiatiska matbutiker) och såklart några iskalla mexikanska öl (typ Sol eller Corona) med en limeklyfta i!
 
mmm...
...mmm...
...MMM!!!
Lycka till!

Kommentarer
Postat av: Anonym

Viktigt att komma ihåg och rengöra filtret i fläkten innan man friterar så man inte bränner upp hela huset också! ;)

2013-10-26 @ 21:26:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0