Finland, en gång i maj.

En bild som Thom tog på mig i finska Pello i maj.
 

The cat's pajamas.

När vi ligger på sängen och han valt den där vinylen med musik från Jean-Luc Godard-filmer som jag gillar så mycket men aldrig kommer ihåg namnet på. Jag ligger diagonalt med benen över hans medan vi spelar varsitt spel på mobilen och han stryker mig över kinden utan att släppa blicken från skärmen. Precis just då. Eller då vi bestämmer oss för att ta tag i lördagen och åka in till stan men måste kramas i en kvart innan vi tar oss iväg för att "hugs first" "but of course". Eller då vi spenderar hela bilresan till stugan i Tornedalen skriksjungande till The Kinks varvat med diskussioner om hur precis alla är dumma i huvudet utom just vi två. Eller då han lastar matkorgen full av julmust och säger, på sin amerikanskbrytande svenska, att "man måste dricka must, annars det inte känns som julen". Precis då. Då vet jag att den här personen vill jag aldrig vara utan.
 

Fish tacos!

Här kommer ett recept med fisk som kommer ge den älskade fredagstacon en välbehövd renovering.
Det här är verkligen sååååå jävla gott och enklare än det ser ut.
 
 
Du behöver:
 
ca 200 g fisk/person, det blir allra bäst med färsk fisk då den frysta innehåller mer vatten och kan bli farlig att fritera i olja.
 
till frityrsmeten:
2,5 dl öl
2,5 dl mjöl
2 tsk salt
+ lite valfria kryddor, jag använde en blandning som heter Lime Pepper som är lime, peppar, salt och torkad koriander
+ solrosolja att fritera i
 
 
tillbehör:
tacoskal eller tortillas (gärna de små)
isbergssallad
rödkål
2-3 avocados
1/2 röd lök
1 burk majs
1 burk salsa roja (finns på Willys)
1 burk creme fraiche (+ bostongurka och senap om du vill göra remouladsås, jättegott!)
2-4 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 kruka koriander
lime
 
 
Okej, börja med att salta fisken, det kommer att dra ur vatten ur den. Man måste försöka få ur så mycket vatten som möjligt, först med salt och sen med pappershanddukar, annars kan frityroljan fatta eld, vilket ju inte är så bra.
 
Medan fisken "torkar" så kan man blanda frityrsmeten. Det är bara att röra ihop ingredienserna och smaka av med kryddor.
 
Guaccamole kan nog vem som helst svänga ihop, men jag förklarar lite snabbt ändå. Mosa ihop avocado med limejuice, pressad vitlök efter behag och salt och peppar. Vi brukar även hälla i lite mild Jalapeno-tabasco (en grön flaska som brukar finnas vid den internationella delen i mataffärer). Lämna avocadokärnorna i, så missfärgas den inte.
 
Jag slängde ihop världens snabbaste "remouladsås" till tacosarna, och det blev jättegott! Ca en burk creme fraiche, blanda i några klickar senap, rejält med limejuice, 1-2 matskedar bostongurka (eller finhackad smörgås/saltgurka) och salt och peppar. Klart!
 
Sen är det bara att skära upp limeklyftor, hacka upp salladen och rödkålen (de ska vara fint strimlade), finhacka koriander, hälla upp majsen och salsan i skålar, skära upp chilin i tunna strimlor, hacka rödlöken väldigt smått och lägga upp! Det blir himla fint att lägga upp lite slarvigt på en träskärbräda, tycker jag.Allt det här tar ca 10-15 minuter, så det är inte särskilt besvärligt.
 
Nu till fisken! Torka den saltade fisken noggrannt med pappershanddukar. Skär fisken i fiskpinne-sized bitar. Ganska tunna och långa. Eller kuber. Beror på hur man vill att de ska vara. Doppa dem i frityrsmeten och lägg på ett fat. Värm upp oljan i en djup stekpanna med lock. Det ska vara ca 5 cm olja. Ha alltid locket nära till hands utifall att det skulle börja brinna!
För att se om oljan är nog varm kan man ta lite frityrsmet och droppa i, börjar den bubbla massor och anta en gyllene färg så är det bara att börja fritera fisken.
Ta några i taget bara. Lägg på en hålslev (i metall!) och sänk försiktigt ner i oljan. Jag kan inte säga det nog många gånger, var försiktg-var försiktig-var försiktig, oljan är svinvarm! Att ha fläkten på full kanon är också en bra idé. Fisken ska ligga i i 3-5 minuter innan den plockas upp. Kom ihåg att vända på dem däremellan. Lägg på ett fat med hushållspapper.
När all fisk friterats kan man salta lite extra och sen är det bara att äta!
Servera med mycket sås och salsa och en rejäl nypa koriander, gärna med Sriracha-sås om ni har (finns i asiatiska matbutiker) och såklart några iskalla mexikanska öl (typ Sol eller Corona) med en limeklyfta i!
 
mmm...
...mmm...
...MMM!!!
Lycka till!

Lite allmänt.

Det här har jag haft för mig sen senast!
Vi har haft färglära och har målat självporträtt med oljepastellkritor. Jag hade ingen aning om att det blir oljefärg när man blandar med lösningsmedel! Helt fantastiskt material.
Här är min arbetsplats.
Här började jag närma mig färdig. Vet inte riktigtt varför jag inte fotade slutresultatet... det kanske kommer senare!
Den här veckan började vi med digital bild. Jag hann ta den här bilden då vi testade inställningarna på kamerorna. Sen har jag varit sjuk. Kul.
Men sen blev det fredag och jag bestämde mig för att bli frisk. Bjöd mor och far på fish tacos!

När det blev läggdags såg Thoms t-shirt ut såhär. Bruce Springsteen goes E.T.
Och det var det!
 

J&T

<3
 
 

Wroom, wroom!

Typ.
 
 

Våldtäkt - sid 1-20 av 5330 sökträffar.

Just nu har jag jobbat mycket i skolan på kvällar och i helgen. Det finns helt enkelt alldeles för mycket kul att göra där!
Det jag jobbat på på senaste är ett bidrag till en utställning som Magma håller i. Temat var skräck, vad som skrämmer en. Mitt bidrag handlar om våldtäkt och sexuella trakasserier. Ska visa lite bilder som Thom har tagit då han följde med mig i söndags till tryckverkstaden.
Här ser ni hur koncentrerat jag jobbar med maskeringen.
För att sedan färga in tyget för hand.
Taktiksnack.
Texturen på vägen i bilden har jag byggt upp av tidningsartiklar om våldtäkter och våld mot kvinnor.
Bild från spegeln i taket.
Jobbade mycket med olika raster i screenram, för det är vadf jag är mest bekväm med.
Här börjar det ta form på riktigt.
Såhär blev det då jag målat och tryckt färdigt.
Idag sitter jag framför brasan och jobbar med slutfinishen som är att brodera lite highligts för att förstärka den textila känslan. Det känns så himla kul att verkligen arbeta igenom något och färdigställa.
Bor ni i Luleå/Boden så kan ni ju gärna svänga förbi Galleri Y på Sunderbyns konstskola och kolla. Utställningen hänger från och med måndag nästa vecka och så tre veckor framåt!

RSS 2.0