Torsdag.


En dag med the Niemi-Suttons.

Jag hämtar Thom från skolan.
Vi åker spark.
Det har Thom aldrig gjort förr, så det är spännande!
Sen åker vi hem.
Jag börjar måla en tavla.
Det blir pastelligt med berg.
Thom gör läxor.
Vi äter hummusmackor till middag.
Thom diskar. Jag hittar fina mönster i diskandet.
Sen blir det pyamasdags.
Och sen läser Thom högt ur Harry Potter och den flammande bägaren medan jag målar lite till.
Sen går vi och lägger oss. Thom dansar balett i sängen först. Jag har en näradödenupplevelse där jag ligger så still jag kan medan han snurrar.
Sen somnar vi.

Pasta med sås av soltorkade tomater.

Mer mat! Här kommer ett recept med saker som man oftast har hemma, alltså restmat. Det går dessutom att svänga ihop på ca en kvart, och det gillar vi ju!
Spaghetti med gräddig sås med soltorkade tomater.
 
Du behöver:
ca 3-4 dl havregrädde eller vanlig matgrädde
1/2 paket passerade tomater
1 burk soltorkade tomater
3 vitlöksklyftor
1 rödlök
1-2 gränsaksbuljongtärningar
timjan, basilika ellernågon annan god ört
 
Här är några grejer som gör typ all mat lite bättre. Har alltid goda olivoljor och Pasta Rossa-kryddblandning hemma. Nu vet ni det. Använd gärna basilikaolja till den här maträtten.
Börja koka spaghettin.
Hacka löken grovt och fräs med de soltorkade tomaterna och lite timjan.
Pressa i vitlök.
Slå på passerade tomater och grädde.
Mixa slät.
Sen lägger du helt enkelt bara ner pastan i såsen.
Nu är det faktiskt klart och redo att ätas upp!
Enjoy!
 

Vardagen.

 

 

Mexikanskt hittepå.

 Mer recept! Vet inte om det uppskattas eller inte, men jag kör på ändå. Ser ju att ni är många som läser.

Det här är en av våra favoriter bland kvällsmat, om man inte orkar äta "riktig" middag liksom.
Du behöver:
 
tortilla chips
1 paket svarta bönor
1 burk majs
1 burk refried beans
tacosås/salsa av valfri sort
jalapenos
2-4 tomater
Det här är nyckeln i det hela! Vi hittade den här på Coop, men den finns kanske på fler affärer. På Willys har de för övrigt de bästa jalapenosarna, Nacho Jalapeno av märket Garant. DÖR på hur goda dom är. Är helt beroende.
Sen är det bara att finhacka tomaterna och börja lägga allt i lager! Börja med ett lager chips, klicka ut refried beans, salsa, svarta bönor, majs, jalapenos och tomater. Vi brukar få ihop ca 3+4 lager. Lägg inte för mycket chips för då blir det torrt. Sen skjutsar du in det i ugnen som ska vara ca 200 grader varm i ungefär 20-30 minuter.
När det ser lite gojsigt ut så tar man ut härligheten.
Och serverar med creme fraiche, eller tofutti om man vill ha helvegansk variant, eller helst av allt; guaccamole! 
Ät famför en bra TV-serie.
 

Fejset.

Lite olika utseenden.
Lite så kan jag se ut.

Saturday.

Här sitter jag och mina kindben. Turkos eyeliner, lördagen till ära. På helgen kan man ju spexa till det, liksom.



 

Det bästa jag har.

Thomas Richard Niemi-Sutton.
Jag älskar hur han sneglar snett uppåt då han funderar, hur han liksom letar med händerna i luften när han pratar svenska, hur han luktar vid nyckelbenen, att man i starkt solljus kan se att tillochmed hans ögonfransar är mörkröda,, att han skrattar precis som Långben, hur han alltid liksom på automatik trycker två fingrar lätt mot mina två små födelsemärken på höften om min tröja råkar åka upp, hur han aldrig någonsin blir irriterad eller arg, att han inte kunde cykla tills jag lärde honom förra våren, att han försöker prata svenska även fast det är svårt, att han alltid vill dansa på fest, hur han välkomnar mig hem från jobbet med en omfamning som om vi inte setts på flera månader följt av hans knäppa låtsasitalienska accent "Oh, Julia! Rigatoni, ravioli, spaghetti! I-uh-missed-uh-you so much-uh! Mamma mia, lasagna! I loves you!", att han alltid kan så mycket om viktiga saker, att han inte kan vissla men kan knäppa med fingrarna så det smäller om det, att hans favoritregissörer inkluderar Ingmar Bergman och Béla Tarr, att han kan berätta massor med underlig fakta om filmer, regissörer och skådespelare, hur han alltid är redo för en highfive om någon av oss gjort något bra, hur han aldrig någonsin dumförklarar eller himlar med ögonen, att han alltid är hungrig, att han skriver dikter på små lappar som han lägger i mina jackfickor, hur han svettas om kinderna så fort han äter något starkt, hur de där snälla bruna ögonen ler mot mig som om jag vore en supermodell fastän jag är sjuk och snorig och inte duschat på dagar, hur han vickar på rumpan och gör någon slags underlig egyptisk dans när jag försöker vara seriös i telefon,  att han har så många skumma smeknamn på mig som exempelvis Bubbles och Kahn, att han kan lösa en Rubiks kub på två minuter och att han är min Thomas och vill vara precis just det.

Puss!

Det här med att gifta sig var en jättebra idé.

Någon slags asiatisk gryta.

Här kommer ett recept som är jätteenkelt och helt veganskt. Denna gryta har blivit något av en klassiker hemma hos oss och tar ca 40 minuter att svänga ihop. 
 
 
Du behöver:
 
4 - 6 salladslökar eller 1 annan lök
1 aubergine
broccoli
2 nävar ärtor
6 vitlöksklyftor (minst)
3 - oändligt antal tsk sambal oelek (chilisås)
1 finhackad jalapeno
3 - 5 dl vatten 
ca 2 dl passerade tomater
2 nävar cashewnötter
1 skvätt soja
1/2 dl sweet chili-sås
2 - 3 grönsaksbuljontärningar
1 - 2 påsar Hoisin & Garlic sauce, av märket Blue Dragon. Finns att hitta på de flesta mataffärer, på den asiatiska avdelningen.
1/2 paket risnudlar
 
Några ingredienser.
 
Börja med att strimla/hacka löken, skär ner auberginen i tärningar, tina broccolin (om du använder fryst, obviously) och skär i mindre buketter, finhacka jalapenon och skala vitlöken så att allt är förberett. Det blir så mycket enklare då.
Häll ner en skvätt olivolja i en stor gryta och lägg i salladslöken, jalapenon och någon tesked sambal oelek. Pressa i vitlöken och stek upp. Mosa ner ett par grönsaksbuljongtärningar och slå på lite vatten. Häll i en skvätt soja och  sweet chili-såsen. Lägg ner auberginen och häll på mer vatten och passerade tomater samt hoisinsåsen. Låt sjuda/koka i ca 15 minuter och lägg sedan i broccolin, cashewnötterna och ärtorna och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.
Smaka av hela tiden. Behövs det mer grönsaksbuljong? Mer vitlök? Mer sweet chili? Mer soja? Ni fattar. Jag behöver alltid mer vitlök och mer sambal oelek. Men jag gillar väldigt stark mat.
Beroende på vad för sorts risnudlar du använder så kan man ju antingen koka de på sidan om och sen lägga i såsen eller koka dem direkt i såsen. Jag brukar lägga mina direkt i såsen och vänta ca 2 minuter, sen är de mjuka och det är dags att äta!
 
Igår åt vi detta till middag och det blev succé. Jag brukar göra ungefär såna här grytor med lite olika saker jag råkar ha hemma. Svamp, tunnt skivade morötter, minimajs och vattenkastanjer är saker som också passar jättebra i grytan. Man tar vad man har hemma, helt enkelt!
Lycka till!
 
Ps. En sak jag glömde igår, men som är jättegott att ha i grytan är sesamfrön. Garnera med såna alldeles innan servering.
 

Vitt.

Åh, om det ändå inte var förödande för håret, de där hårdblekningarna.

Torsdag.

Igårkväll pysslade jag.
Det blev ett blomsterdiadem med en liten fågel.

Onsdag.

När man är ledig har man både tid att sminka sig och posera, och allt detta innan lunch!

Vårpepp och inspiration.

Har inspiration så det kliar i fingrarna, på riktigt. Åh! Kom du ljuva lön och kom, kom någon dags ledighet (man kan ju önska...). 

Ibland.

Jobbar hela jävla tiden, men annars kan lite vardag i mitt liv se ut såhär.
 
Ibland har jag på mig läppstift och dricker vin då jag lagar mat.
Ibland brukar jag också ha mitt rävförkläde som jag både ritat, screentryckt och sytt själv. 
Ibland hamnar vi hos Erica på Sax & Maskin i Luleå och klipper oss. Det är det bästa. Att föra oväsen på salongen.
Ibland klär jag om stolar. Från att det såg ut som om vi bodde i en italiensk restaurang från åttiotalet till fina sirliga blad.
bland kommer jag hem sent på kvällen och har jag tur så har min fina man lagat något spännande. 
Ibland knycker jag Thoms öronmuffar, fast då hör jag nästan ingenting. Men det är så tyst i Norrbotten ändå, så det brukar gå obemärkt.
Ibland dricker jag te. Idag gjorde jag det då det var sol ute! Alltså, klockan var typ halv tio på morgonen och SOLEN LYSTE!!! Det var länge sen. Ville bara säga det.
Ibland (läs: hela tiden) kollar vi på Game Of Thrones.
Ibland provocerar jag lite. Pusspusspussssssosv.
Ibland känner jag mig lite extra fin, typ så fort jag inte behöver ha min jobbuniform. Den är helsvart, och det är ju inte riktigt min grej annars.
Ibland skissar jag. Det har varit en del självporträtt på senaste. Det är oftast inte med mening, men sen drar det ditåt. Då låter jag det oftast få dra bäst det vill, då det är så mycket enklare om jag utgår ifrån mig själv. Hade en teckningslärare en gång som sa att man alltid avbildar sig själv i människor. Tror han har en poäng i det. Sen att jag gör det med flit är ju en annan femma.
Mvh / Narcissus
Ibland svänger jag ihop skitstark mat. Gillar då läpparna domnar av. Det gillar ingen annan, förutom Thompan! Tur!
Ibland orkar vi inte laga mat och då köper vi mat på bästa sunkhaket i P-town, Leilas Kök! Åååååh! Libanesiskt är det bästa! Är en slav för deras baba ganoush.
Ibland tuggar jag tuggummi.
Och ibland gör jag INGENTING ALLS!
Nu vet ni.
 

Här är det någon slags fest.


Inflyttningsfest!

Vi passade på att ha inflyttningsfest under mellandagarna då alla var hemma.
Jag och Thom var där (!!!)
Så några till då. Kim, Marcus, Bellander, Erica och Frida bland andra.
Andy!
Vi började knåpa ihop en Guilty Pleasures-playlist som ni gärna får hjälpa oss med! Låtar ni skäms över att ölska ska in här!
Puss!
Kökshäng.
Erica berättar något spännande.
Carl och V-V.
Frida och Thom.
Har så mycket sexiga bilder på V-V alltså. Och på vår otroligt äckliga tapet i köket. Den ska tapetseras om i januari, men tillsvidare får ni avnjuta Viktor.
Inna och Marcus.
Party Sundin.
Erica och Matilda.
Johan och Thomas.
Och sex-Viktor.

Juldagen i fyra bilder.

eftersom jag jobbar ca hela tiden så fick vi ha snabbt amerikanskt julfirande på morgonen. Varm choklad och paketöppning. Thoms familj hade skickat stockings med presenter, såklart!
I dem fanns massa småpresenter, såsom sockar, godis, vantar och Hello Kitty-klisermärken. 
Sedan såg vi på  "How thw Grinch stole Christmas", den gamla tecknade versionen. Den var jättebra! Verkligen att rekomendera.
Sen åkte jag och jobbade. När jag kom hem var det fest i lägenheten och jag fick agera skjuts. Men det var trevligt det med! 
 

2012.

Gjorde du något 2012 som du aldrig gjort förut?
Klart! Lagade egen glögg, åkte bergochdalbana med loop, såg Gudfadern, flyttade in i min första egna lägenhet och gifte mig!
Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år?
Inte det.
 
Dog någon som stod dig nära?
Nej. Tack och lov.
 
Vilka länder besökte du?
Bara USA, Sverige och Finland. Men de sista två räknas ju knappt, för där är man ju hela tiden. Man kan inte heller räkna mellanlandingar, som Island. Det är fusk.
 
Thom besöker Sverige för första gången. Här poserar han vid polcirkeln.
Texas. Ganska mycket mer spännande och kul än Juoksengi (polcirkelby).
 
 
Är det något du saknar år 2012 som du vill ha år 2013?
Alltså, nej. Jag saknar bara saker från det gågna året som jag vill ha tillbaka det här året. Som typ Pizza Lucé-brunch och billig amerikansk öl. Fast ett green card hade väl inte suttit fel.
 
Vilket datum från år 2012 kommer du alltid att minnas?
Av uppenbara skäl, 12/11. En tvåminuters ceremoni som slutade i två "I do" och sedan ett utspring till den här låten.
 
Vad var din största framgång 2012?
Att jag har lärt mig att våga mer och lita på mig själv. Jag kan ju för tusan massor med grejer! Som attköra bil i ett annat land, ordna med praktiska saker i mitt liv såsom bankärenden och telefonabbonnemang och så på engelska. 
 
Största misstaget?
Borde ha sparat mer pengar. Eller nej, jag har fan spenderat mina pengar på roliga grejer som jag nu har massor med fina minnen från. Jag ändrar mitt svar till: NO REGRETS!
Här är istället bilder på sjukt välspenderade pengar. MAT!
 
 
Bästa köpet?
Ett stort fluffigt täcke istället för två smala. Och mina kattstrumpbyxor.
 
 
 
Gjorde någonting dig riktigt glad?
Att träffa mina vänner igen.
 
 

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år?
Gladare! Jag tycker att allt bara blir bättre och bättre, alltid. Känn pressen, 2013!

 
 
Vad önskar du att du gjort mer?
Rest. 
 
Vad önskar du att du gjort mindre?
Tagit illa upp. Fuck alla som är idioter. 
 
Blev du kär i år?
Var ju redan det, så nej fast ja. Ja, för att jag är ju det fortfarande.
 
Favoritprogram på TV?
Historieätarna!
 
Bästa boken du läste i år?
The perks of being a wallflower av Stephen Chbosky, The Psychopath Test:  A Journey Through the Madness Industry av Jon Ronsont samt Lolita av Vladimir Nabokov.
 
Hade ingen bild på böcker. Så här är en på skor istället.
 
Största musikaliska upptäckten?
Kurt Vile.
 
Något du önskade dig och fick?
En Wake Up-light. Men se på fan, där är det ju lite böcker. Oh, well. Wake Up-lighten är så himla bra. Särskilt när man bor i mörkmörkaste Norrbotten.
 
Något du önskade dig och inte fick?
En hundvalp. Önskar mig alltid en hundvalp. Får det aldrig.
 
Vad gjorde du på din födelsedag 2012?
Jobbade, fast sen på kvällen var det kalas med tårta och fina presenter som barnen gjort.
Helgen efter min födelsedag var det också Thoms födelsedag, så då firade vi hos familjen Sutton.
 
Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre?
Om jag hunnit resa mer i USA. 
 
 
Vad fick dig att må bra?
Minneapolis. Jag älskar den staden. 
 
Vilken kändis var du mest sugen på?
Joseph Gordon Levitt, som vanligt.
 
Vem saknade du?
Erica och Patrik. Något fruktansvärt ibland.
 
 
De bästa nya människorna du träffade?
Hela Thoms familj. De är så himla bra och roliga. Alltid glada och pepp på grejer!
 
 
Mest stolt över?
Att jag vågade satsa på det bultande hjärtat. Att jag vägrade låta det ta slut bara för att vi bor i olika länder och istället se till att vi inte gjorde det längre. Det var och kommer bli en lång och jobbig process med visumen, men jag ger inte upp. 
 
Högsta önskan just nu?
Att jag vid nästa årsskift har en plan för vad jag ska studera och att jag har en enkelbiljett till USA bokad.
 

RSS 2.0