5

 


 

Mrs. Niemi

Så himla konstigt att vara Mrs. på flygbiljetten. Sjukt. 
Här får ni en bild på mig från idag, ifall ni glämt bort hur jag ser ut. Heippa!

Löjligt lättlagad vietnamesisk mock duck-sallad.

Idag bestämde vi oss för att ge oss i kast med en av rätterna som jag får frågan "The ususal?" av servitören på ett av våra favoritställen i Minneapolis, Jasmin Deli. Rätten heter Mock Duck Salad, och vi tyckte att vi lyckades himla bra, faktiskt! Förutom vinägretten, som är omöjlig att göra så god som på restaurangen.  
Hur som helst så blev det jättegott och tar bara en halvtimme att svänga ihop.
Ska berätta hur vi gjorde!
 
 
Det här behöver du:
 
1/2 gul lök
1-2 burkar mock duck
2 rivna morötter
1 salladshuvud
teriyakisås
sweet chilisås
kinesisk soja
1/2 grönsaksbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
1 näve jordnötter
koriander
 
 
Vitnamesisk vinägrett:
 
ca 2 dl vatten
1 matsked vitvinsvinäger
ca 1-1,5 dl strösocker
1 tesked sambal oelek/finhackad chili
saften från en halv lime
1-2 matskedar grönsaksfond
 
Skär löken i smala strimlor och skär upp mock duck...en (?) i mindre bitar. Mock duck luktar lite skumt då den är "rå", men det blir jättegott sen, jag lovar.
Stek löken i olivolja tillsammans med de pressade vitlöksklyftorna.
Häll på ca ett halvt glas vatten då löken mjuktnat och tillsätt en skvätt soja, sweet chili, teriyaki och grönsaksbuljongen. Jag har verkligen ingen aning om hur mycket av de olika såserna jag hällde på, ni får höfta och smaka av då det kokar upp. 
När ni tycker att ni fått en bra smak på såsen så häller ni i mock ducken (bestämde att vi kallar det så nu), sänk värmen och låt såsen reducera och liksom gotta in sig i allt. Rör om då och då så att det inte bränner fast.
Medan såsen reducerar och svalnar en aning kan ni göra själva salladen. Vi hade lite begränsat med grejer, men använd gärna lite gurka, färska böngroddar och edamamebönor till salladen om ni vill!
Vinägretten glömde jag ta en bild på, men vi skakade bara runt alla ingredienser i en stängd burk. Klart!
Lägg jornötterna i två fryspåsar (om en skulle gå sönder så gör det inte så mycket) och banka skiten ur den med en burk eller nåt annat lite halvtungt. Finhacka koriander.
När mock ducken ser ut såhär ungefär är det klart och det är dags att lägga upp.
Lägg upp sallad, rivna morötter (+ eventuella andra grönsaker) och lägg mock ducken ovanpå. Strö över de krossade jordnötterna och koriandern. Jag är lite skeptisk mot koriander, så jag tar bara litegrann. Försöker träna. Häll på några teskedar av vinägretten och pressa på lite lime om du vill. Klart!
Lycka till!

RSS 2.0