28'e

Har hittat ett oväntat kall. Det har smugit sig på mig och det förvånade mig faktiskt. Det här med att jobba med barn och ungdomar är jag faktiskt bra på. Ganska så jättebra, har jag fått höra. Dessutom är det ju så himla roligt!

Jag är så glad att jag fått pröva på det nu (fortsätter praktik fram till mitten av april, hurra!) och insett att det verkligen, verkligen är något jag trivs med. Det händer ofta att jag på helgen ärligt saknar ungarna och längtar till måndag så vi kan prata om vad de gjort under helgen, vad de ska sy på slöjden, hur det gick på handbollscupen eller vad de fått i födelsedagspresent.

Påbörjar hemliga förberedelser mot ett äventyr i riktningen, så får vi se var det leder mig.

Harry Potter-afton.

Så var det åter dags för söndagsbrunch! Jag var Alastor Moody. (Erica har tagit nästan alla bilder)

Erica var proffesor Trelawney.

Patrik var professor Quirrel. Alla var lärare...

...dock var bara en besatt av Lord Voldemort.


Söt tjej.

Det var jobbigt med alla grejer att hålla reda på.

Jag hade gjort trollstavar åt alla.

Det fanns honungsöl och pumpasaft att tillgå.

Jag tillredde maten med hjälp av magi, såklart.

Till förrätt blev det english breakfast med stekt sojakorv, scrambled eggs, vita bönor i tomatsås och toast. Men det fick vi ingen bild på. Till varmrätt blev det detta, alltså potatis och sojabullar med rödvinssky, brysselkål och yorkshire pudding.

Erica fann fler användningsområden för trollstaven, som dock inte var helt fel då den utgörs av en chopstick.


Efterrätten blev såklart treacle tart, sirapstårta. Harrys favoritdessert.Crucio!

Erica förutspådde en mörk framtid!

Lite film också.

Ni som inte riktigt hörde vad Erica sa så kommer här en liten plastikskola med proffessor Trelawney.

Bilder jag tagit på platser jag älskar, saknar.
Fredagsfint.

Idag kom min efterlängtade kjol från Asos. Här kommer en dålig cambild på den. Den har i varje fall perfekta fallet och har bästa tomatigt röda färgen!

Och på tal om bästa rödfärgen så känner jag äntligen att mitt hår är i just den bästa röda färgen nu. Det tackar jag ju såklart Erica för. Hon är så duktig.

Det där med eyelinern.

Det var någon som undrade hur jag målar min eyeliner, om jag hade några tips. Jag kanske har något tips, men jag måste göra er som undrar besvikna, för mest handlar det om att vara stadig på handen och det kommer om man övar. Jag har ju sminkat mig ungefär likadant sedan slutet av högstadiet, så jag har hunnit öva en hel del. Såhär alltså: rouge, ögonbrynspenna (annars är mina ögonbryn vita), mascara och eyeliner. På senare år har eyelinern blivit tjockare och tjockare. Nu tycker jag nästan inte att den kan bli för tjock.  


Jag har upptäckt under åren att min ögonform, lite sneda och lätt mandelformade, enligt min smak passar bäst i att ha en rak linje. Den böjs såklart då man tittar rakt fram sen (se bild 1 & 2).
Tips nummer ett är alltså att pröva sig fram vilken sorts böj man passar i. Om den ska vara smal eller tjock, om den ska slutta uppåt, gå rakt ut från franskanten eller gå ända ner i yttre ögonvrån innan den böjs.


Såhär knasig ser min eyeliner ut ibland då man blundar. Inte alls särskilt snygg...

...men när man tittar framåt så har den raka linjen förvandlats till en böj. Sim salabim!


Tips nummer två är att ha båda ögonen öppna då man målar. Jag har aldrig förstått varför man ska blunda med ögat man målar, då ser man ju inte hur linjen ser ut då man tittar sen. Den böjs olika beroende på om man blundar eller tittar rakt fram nämligen.

Tips nummer tre är att inte vara så himla noggrann i början. Jag smetar bara på och fixar till linjen då jag är nöjd med formen. Då går jag på med pennan i försiktiga drag och eventuellt en blöt tops om det blivit fel. Kör på ba!

Lite så.
Det svåra i att skala av utan att missa viktiga saker.

Att praktisera som lärare är det roligaste jag gjort på länge. Särskilt kul är det med de lärare som ger mig förtroende att hålla i lektioner och genomgångar. Som på SO'n på högstadiet. Där har jag genomgångar och är ganska mycket själv med klassen, himla roligt men också tidskrävande. Ikväll har jag exempelvis suttit och skrivit på en genomgång jag ska ha om den katolska kyrkan imorgon 08.30. Stycket i läroboken var ca 46 sidor och går från år noll till nutid och har småstycken om helgon, sakramenten, klosterliv, reliker, korståg och gudstjänster. Allt det ska jag alltså försöka memorera till imorgon...
Men det går nog bra. Jag kunde ju det mesta sedan innan, sen så har jag ju mina anteckningar. Det svåra är ju att berätta i tur och ordning utan att tjorva till det, och det är inte det enklaste då det kommer till religion som studsar lite hit och dit genom historien.

<3

Alldeles för länge sen nu.Tidsmaskinen.


Klicka här för originalbilder.P.s - Vi kan väl konstatera att jag är bäst på att återskapa posen?

Soppköksafton.

Det blev söndagsmiddag hos Erica och temat var "Soppkök". Frida var extragäst denna vecka. Hon var sjuk och behövde inte spela för att hosta slem och ha hängiga ögonlock. Praktiskt!

Det var svårt att klä sig som en uteliggare utan att se ut som en hipster. Jag lyckades inte riktigt. Såg mest ut som om jag förväntade mig att facehunter skulle hoppa fram bakom närmaste hörn.

Patrik hade låtit bli att raka sig.

Jag och Erica in character. Drar en lina på maten.

Patrik hade med en folköl i en kasse.

Erica var kock. Tre sorters soppa: tomatsoppa, potatis- och purjolöksoppa samt apelsinsoppa med glass. Apelsinsoppan såg ut som kiss.


Patrik och frida låg och pratade om gamla minnen.

När jag åkte hem med Norrlandskustbussen så var det såhär tjusig skymning.

Tyvärr blir det ingen film då för lite material spelades in. Men nästa vecka blir det. Då är det Harry Potter-afton hos mig!

Lördag III

Här kommer lite bilder från min kamera från lördagens minifest. Det dracks margaritas, Tom Collins samt Patriks nya goda drink "Pallade hallon".
Jag övade på min Bill Compton-look. Gick ganska bra.

Patrik försökte se nykter ut.

Vi kollade på det här underbara klippet. Barnen påminner helt skjukt om hur jag och Erica var då vi var små. Jag skulle alltså i såna fall varit den lilla bossiga och Erica är den andra, längre tjejen som mest tycks haka på.

Jag klippte ihop några klipp från festen. Insåg först såhär i efterhand att Erica garvar i nästan alla klipp. Det gör hon jämt, så det är ingenting jag eller Patrik direkt tänker på. Det är lite som ett bakgrundsljud i mitt liv. Ericas skratt. Lyssna vettja!

Och ja, det är jag som skriker "Du missade allt bra!" i slutet.

21/2Lördag II

Tremannafest i Svartöstaden.

Vi övade på att se ut som mangafigurer. Med varierat resultat.Kul kille.
Lördag.

Lördag lite uppochned och Kinks, Kinks, Kinks.


Om medieprogrammet.

Det var någon som undrade om inte jag kunde berätta om varför jag ångrar att jag valde att gå medieprogrammet på gymnasiet. Det är klart att jag kan!

Jag vill vara tydlig med att jag egentligen inte ångrar medieprogrammet i sig, bara medieprogrammet i Piteå och Luleå. Det levde inte alls upp till mina förväntningar med stundtals oengagerade och dessutom okunniga lärare. Jag valde grafisk kommunikation till tvåan eftersom mönster, färg, form och text intresserar mig. Vi kunde få ut uppgifter där det stod att vi skulle göra ditten och datten i Photoshop och Illustrator, program som läraren inte själv behärskade som vi heller inte fick lära oss grunderna i ens en gång. Så allt jag kan i de programmen har jag provat mig fram till eller så har vi elever på grafiska suttit och lärt varandra. Det är sorgligt att det ska vara så. Jag har inget emot lärarna som personer, inget alls, men jag sakande en lärare som kunde visa mig hur man gjorde, som kunde inspirera och som man kunde bolla idéer med istället för att behöva googla det.

Jag känner nu i efterhand att bildestet eller samhällsprogrammet kunde gett mig mer, där finns kunskaper jag önskar att jag hade nu, om än jag tycker att mediekunskap borde vara ett obligatoriskt ämne i gymnasiet. Att kunna förstå och vara källkritisk (de flesta tycker säkert att de redan är det, men det finns så mycket mer att lära sig) är något som är superviktigt idag då vi nu mer än någonsin använder oss av media.

MP06 - Less is smallsTorsdag.


Gulliga.

15/2

När blev allt så oseriöst och tramsigt på den här bloggen egentligen?

True Glee.

Innan läggdags varje kväll: minst ett avsnitt av Glee och minst ett avsnitt av True Blood.
Coach Sylvester skulle kunna hoppa in i True Blood och styra upp lite utan att någon skulle ha märkt det.


Söndagsmiddag - Spansk afton!

Veckans söndagsmiddag hölls hos Patrik. Där var det spansk afton!

Erica var finast. Hon hade brösthår...

...och hela paketet.


Till förrätt blev det gazpacho och nachos. Himla gott!

Patrizio Sunido! Vi översatte våra namn såklart.

Paella till varmrätt.

Julio Capa! Jag övade på det lite snuskiga underbettet hela kvällen.Enrique Estrella De La Risa.

Till dessert blev det en klassisk spansk efterrätt som var någon slags citron/vaniljkräm. Sen så har vi ju sån tur att Patrizio jobbar som bagare så vi fick chokladcroissanter också. Inte så spanskt, men gott!

Fin kväll!


Nästa vecka: Soppköksafton!

Juni.

Blev ombedd att packa ihop lite bilder åt Harry som jag tagit på och från kollektivet på Carl Grimbergsgatan. Tycker vi kan kolla lite.
Jobbjobbjobb.

En sak som känns lite tungt är att, efter en vecka i stökig skolmiljö, stiga upp på lördagen och jobba igen. Vilken tur då att jag får gå och jobba på världens bästa ställe - Krokodil, stans rättvisefik. Ekologiskt och rättvisemärkt ända ut i glasyren på kakorna! Och allt är såklart hembakat. Där hittar man mig bakom kassan där jag tipsar barnen om vilka chokladbollar som är störst då de ska välja eller så ser ni mig kämpa med att räkna ut växeln eller klaga över den långsamma kortläsaren. Ses på lördag, hoppas jag! Så himla fint.

Måste visa vilket fint Alla Hjärtans Dag-kort jag fick av Klara igår. Gissa vem hon ritat av?
Tycker det är himla fint att hon fått med min sextiotals beehive.


Så himla snälla elever jag har.

En sån där lista, ni vet.

Första kärleken?
Robin Hood. Räven alltså.

Favorittspråk?
Hemliga hittepåspråk som man tillverkade med någon kompis då man var liten. Kommer ihåg att jag och Elsa hade ett språk vi kallade Kokitjorv/kokitjorvska.

Favoritkaraktär/person från världslitteraturen?
Eh, Sirius Black från Harry Potter.

Favoritrum? 
Kapprummet hos min mormor. Lite mitt i en korridor med en rejäl grön garderob som är perfekt att gömma sig i. Kan fortfarande känna suget i magen och hjärtslagen från kurragömmalekande då jag hänger in min kappa. 

Favorit plats för att läsa böcker?
Bäddsoffan i stugan i tyst-tystaste Tornedalen. Det varma skenet från vägglampan och trädens sus gör stämingen perfekt. Och så lite stugdoft på det hela, ni vet sådär lite hastigt uppvärmt trä, lite fukt och filtar. Det blir inte bättre.


Favoritfärg?
Gillar alla färger i rätt sammanhang, men det är ju ett trist svar. Men just nu gillar jag kanariegult, puderrosa, korall, äggskalsvitt och björkknoppsgrönt. Styrs av vårlängtan.

Favoritmålare?
Gustav Klimt, Michael Sowa, Per Åhlin, Hans Arnold och Alfons Mucha.

Klimt.


Favoritsaker att samla på? 
Samlar inte direkt på något. 

Favoritblomma?
Ranunkel och pion.

Favoritdoft? 
Häggblom innan skolavslutning. 

Om du ska få en medalj för något just nu, vad skulle det vara? 
Rättvisa.

Favoritsmak?
Kardemumma, basilika, hallon, citron.

Det första du tänker på när jag säger "röd"?
Tomatsoppa.Natt eller dag?
Jag gillar hur allting känns annorlunda på natten. I varje fall för mig. Jag blir modig på natten, samtidigt som mitt samvete ger mig tunga skor. Men jag gillar just hur mycket mer jag tror att jag kan, vill och orkar på natten. Sånt som känns omöjligt på dagen. På natten kan jag rita upp storslagna planer som känns banala först i gryningsljuset.

Favoritskurk?
Bellatrix Lestrange.

Tält eller motell? 
Jag har ju aldrig sovit på motell, men jag svarar nog det i varje fall. Det verkar ju onekligen spännande, i varje fall om man hänvisar till amerikanska skräckfilmer. Fast nog är det svårslaget med tält uppslaget på gården innehålklande en bästa vän, en hög serietidningar, en påse godis och en ficklampa.

Favoritinstrument?
Ståbas. Blir kär i varenda en som spelar ståbas.

Åska eller blixtnedslag?
Åska. Blixtnedslag kan ju ha ihjäl en.

Te eller kaffe?
Te till bokläsning, kaffe till bullar.

Vin eller öl?
Öl.Citron eller lime?
Citron.

Måndag eller fredag?
Fredag, av uppenbara skäl.

Februari eller december?
December såklart! Älskar, älskar, älskar jul. 

Hattar eller halsdukar?
Hattar!


Regn eller solsken?
Jag är den enda jag känner som älskar då det är mulet. Jag gillar inte solen mot min hud, gillar inte värme på det sättet. Kanske, kanske att det är skönt precis i början av sommaren då luften ännu är sval, men sen får det gärna vara varmt i luften men utan stekande sol. Regn är något jag älskar. Särskilt om man ligger i en av sängarna på familjen Wigrens stuga. I uthuset vid havet med vita väggar och skira gardiner. 

Spiderman eller Superman?
Spiderman.

Katter eller hundar?
Både och. Fast helst har jag nog en katt, men jag gillar hundar ändå.

Kisse.


Glass eller sorbet?

Båda. Vägrar bestämma. 

Favoritkarusell?
Jag är så hemskt rädd nuförtiden, men jag älskade bergochdalbanan på Gröna Lund, då jag var ung och modig vill säga.

Vad är initialerna på den person du senast kysste? 
Det vet jag inte. 

Vilket karaktärsdrag hos andra är du ofta svartsjuk på?
Jag avundas människor som kan småprata bra med bekanta. Jag pratar nästan hellre med främlingar än med folk jag känner litegrann, folk jag hamnat på samma fest som några gånger, de är min mardröm.

Om du kunde flyga, var skulle du flyga först?
Till toppen av Falkberget då Solanderskolans högstadie har orienteringprov, sen skulle jag flyga runt och stajla och skratta åt de stackars små liven som måste springa upp och ned för det där jäkla berget hela eftermiddagen.

Har du någonsin vunnit en medalj eller pris? 
I handboll har jag några medaljer, i gymnasiet så vann jag ett pris för "bästa monter" på en utställningsmässa, that's about it. 

Vad är din hemliga dröm? 
Hemlig. 

Favoritårstid?
Gillar alla årstider utom vår. Vår i Norrbotten är inte vår.

Första maj i Piteå (som också är en kalasfin låt av Tomas Andersson Wij).

Favoritplanet?
Jorden. Det är där jag bor.

Favoritgodis?

Djungelvrål, violpastiller och hårda citronkarameller.

Favoritnamn som inte är ditt eget?
Valter, Henry, Liv och Aune.

Favoritvarelse från havet?
Är rädd för det mesta som lever i havet, men jag säger sjöodjur. 

Favoritstad?
Göteborg.


Flyg eller bil?
Hur långt ska vi?

Inspirationen.

Önskar att det var sextiotalsmode jämt.

Söndagsmiddag - Barnkalas.

Som ni säkert räknat ut kommer det en söndagsmiddagsuppdatering! Vi har dock fått flytta middagen till brunch, eftersom Erica dansar lindy på söndagkvällar.
Det blev barnkalasafton hemma hos mig. Tårta, fiskdamm, filmtittande, hela havet stormar och grodspel. Det blev mest bilder på Patrik, och en fin film. Extra gäst hade vi också, Elsa!

Patrik tyckte att barnkalasmat var perfekt bakismat.

Man fick leka med de övriga gästerna som satt på bordet.

Förrätten bestod av en igelkott av potatismos och sojakorv. Grotesk.

Putte hade målat sig fina fräknar.Patrik och Henry kollar på "Eva & Adam".


Bybo.

En av de fina sakerna med att bo i en by är att man blir lite sådär tjenis med många. Som på pizzerian. Kikade förbi där i fredags och pratade konst med Jaffar i kassan medan han grejade med min pizza. "En Ortolana med ruccola och utan oliver, visst?" Klart det är så.
Bästa pizzan.


4/2


Fredag - bildlektion med klass 5A.

Idag frågade jag femmorna, klassen jag är mest med, om jag fick fota lite av dreas arbeten. Det fick jag. Många av bilderna har de dock själva tagit. Tycker vi kikar lite!

Några fortsatte måla på sina gipsfigurer.

Medan andra ritade av fåglar.

Visst är de duktiga?


Jag började hänga upp lite alster till den kommande konstutställningen.

Teo, Linus och Wilhelms mästerverk, vad det riktigt föreställer är de själva inte helt på det klara med ännu.
Joel, Adam och Axel har gjort en råtta.Anna och Elvira har gjort en mycket porträttlik Coca Cola.burk, som ni ser.
Så kan en lektion med bästa femmorna se ut. Kan inte låta bli att skryta med hur duktiga och snälla de är.


Ett foto i timmen, fast knappast.

Som mellanstadielärare kan man knappast få fram ett foto i timmen märkte jag ganska snabbt. Men lite såhär såg torsdagen ut i varje fall.

06.24 - Vaknade av reveljen.

07.50 - En timme senare åkte jag till skolan, men eftersom det är farligt att fota då man kör bil så fick det bli en bild då jag parkerat. Inte så intressant.

Första timmen var det Tema med femmorna. Temalektionerna är lite som SO. Alltså historia, religion, geografi fast inte samhällskunskap. Vi jobbade vidare om Tyskland och Eleverna gjorde reklamblad om landet. Glömde fota.

10.10 - Nästa lektion hade jag bild med 4B. Jag hjälpte de här tjejerna att göra en vacker svan av hönsnät och silkespapper. Himla fin blev den tycker jag.

11.10 - En timme senare var det dags att städa. Det behövdes!

11.40 - Då jag kom tillbaka för nästa bildlektion stod den här och kikade på mig. Det är alltså Tobias fågel som tittade ut ur kartongen.

12.40 - Mot slutet av lektionen var det många som var klara med sina fåglar. De fick göra en illustration till en text eller klippa små gubbar i filttyg till en installation. Detta är ett spöke med en DC-keps. Man ser det inte så bra här, men detaljarbetet med att spöket är lite genomskinligt är fantastiskt.

13.00 - Hakade på fyrorna och hade svenska. Den här grabben vill så gärna vara med på bild.

15.00 - När jag kom hem kastade jag mig i säng med åttornas historiebok för att förbereda fredagens lektion.

16.00 - Åkte och handlade mat på Willys. Glammigt!

16.50 - Åt tidig middag till ett avsnitt av Glee.

18.30 - Andy kom förbi och vi pysslade och lyssnade på Wu-Tang Clan. Bra pysselmusik.

21.30 - Pysslade fram den här origamidraken. Tog ju bara en halvtimme att vika...

Det var den dagen, uselt uppdaterat, jag vet. Glömde hela tiden bort att fota. Men kanske att det fungerar bättre på en helgdag. Synd bara att jag jobbar på helgerna också.Pyssel.

Bilderna tagna ungefär en gång i timmen kommer imorgon, jag orkar inte redigera dem nu.
Men jag tänkte ladda upp denna. Jag och Andy har börjat pyssla en gång i veckan. Det ska bli radikalt fulpyssel. Vi började med origamidrakar och piratpapegojor.
Till sommaren blir det utställning med vernissage och champagne tänker vi. Pite Pysslers - radikalpysslarna från bojn (Öjebyn, that is).

Jag tänker inte be om ursäkt.

Vet att bloggen är lite trist nu, jag bara tjatar om hur gulliga eleverna är och hur himla bra min praktik går. men jag tänker inte be om ursäkt för det!
Men för att, för min egen del, känna att jag faktiskt gör något så tänkte jag göra en "ett foto i timmen", ni vet som niotillfem gör emellanåt. Då kommer ni få se allt annat än glamorösa luncher på fantastiska restauranger i New York och fina fester. Detta blir "Ett foto i timmen - stökigt rum, skolmatsal, bildlektioner, middagslur och Glee-tittande". Kan bli hur bra som helst. Eller urflopp. We'll see!

Så länge tycker jag att vi kan kika på min favoritkaraktär ur Glee, Sue Sylvester.

För människorna, för miljön, för djuren, för en hållbar framtid.

Jo, det är ju en hel del som undrar varöfr jag är vegetarian. Här kan ni lyssna på lite vett, för er som tror att jag sitter och bullshit'ar fakta. Bör tilläggas att jag är vegetarian och inte vegan, men mycket av det jag lagar är veganskt ändå då jag knappt änvänder ägg eller mejeriprodukter i mat.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Eftersom jag vet att jag bor på en ort där bussarna inte ens går en gång i timmen (inte alls på kvällar och helger) så blir ju vi mer beroende av bilen, då får man skära ner på annat. Som kött, en produkt man klarar sig utmärkt utan. Det är ju inte så att jag äter äcklig mat och ständigt går runt hungrig, som många tror. Man blir mätt av sådant som växer. Jag äter vegetariskt för miljön, för människorna och för djuren. Det får mig att sova gott om nätterna.

1/2 (första i andra, eller en halv; som femmorna håller på att lära sig att läsa ut)

Illamående och sprängande huvudvärk höll mig hemma från skolan. Hoppas, hoppas, hoppas bli frisk till imorgon. Har ju planerat en bilduppgift till sexorna och skissat fram exempel halva kvällen. Tänkte att vi skulle rita en stad där husen sitter ihop med varandra och sedan kunde vi sätta ihop allas teckningar till en lång, lång stadspromenad. Måste bli frisk.

För er som är lite nyfikna och ännu inte hittat dit, så kan ni kika in på min skaparblogg. Det är precis vad det låter som, jag lägger ut allt möjligt tjafs jag knåpat ihop.

RSS 2.0