Scott Pilgrim vs. the World.

Jo just! För ett par helger sen... oj, det var nog över en månad sen, men ja, då såg jag, Patrik och Bellander på den här filmen. Scott Pilgrim vs. The World. Så himla bra. Nej. Så himla bra!
Man kunde småfnissa hela filmen åt den knäppa dialogen och den bisarra handlingen. Se den om ni får tillfälle! Nej. Skapa er ett tillfälle att se den.

Ps. Jaja, antar att jag kommer få kommentaren om att jag lyser igenom med min indiegurrrrlness genom att tipsa om en hipsterrulle med Michael Cera som alla indiebrudar är kära i. Men ja, han är ju trevlig att titta på. Ingen indé att försöka förneka det.

Tjugonionde.


Bakade min favoritkaka, mjuk lingonpepparkaka idag efter läskiga Leilas recept. Leila har ett fejkat leende och djävulsögon. Det skrämmer mig. Men kakan blev kanon! Synd att den ser så trist ut, den gör inte smaken rättvisa.


Psst! Det står "pepparkakskrydda" i receptet, har ni inte det så blanda ihop 3 tsk nejlika, 3 tsk ingefära och 3 tsk kanel. Vet inte hur mycket det blir, men jag tog två matskedar (enligt receptet) ur den blandingen. Är så dålig på måttmatte.

-9°

Man vet att man är i norrbotten när...
... man får höra kommentaren "Åh, jävlar värsta Magalufväder!" då termometern visar -9°. 
Jag håller med. Sitter här, svettig och betraktar kondensen rinna längs min Piña Colada till den här låten.

Och det var första advent.

Skitliv.

Blä. Vill gråta. En drömklänning som jag skickat tillbaka till Asos pga fel storlek finns inte längre så jag får tillbaka pengarna istället. Skitskitskit. Åh. typiskt.
Kollar på Mad Men istället. Jobb imorgon. Ingen klänning. Skitliv.

Torsdag.



19 minusgrader. Fil med sylt vid skrivbordet. Pennan i handen, Soko i öronen.

Indie-Jan.

Nu såhär innan jul kommer jag att sälja handtryckta tygkassar med det här motivet. De är tryckta i våras och finns i färgerna vinrött (3 kvar), vinrött/orangeskiftande (2 kvar) samt mörkmörkmörkgrått (1 kvar). Färgerna är alltså färgerna på trycket.

Jag kommer att ta 100 kr för en kasse, jag betalar portot. Som ni säkert vet så bör all post som ska vara garanterad att vara framme innan jul vara postad innan den 16 december.

Beställ såhär:
Maila mig på julia.niemi@hotmail.com, märk mailet med "Tygkasse".
Skriv därefter hur många och av vilken färg samt din adress, så svarar jag.
Finns de kvar så skickar jag dem så snabbt jag bara kan efter att jag fått in pengarna på kontot. Hur man sätter över pengar skriver jag såklart i svarsmailet!

Fungerar jättefint att hänga kameror framför! (Davids bild)

Huvudstaden.

Nu är flygbiljetterna bokade! Den tredje december åker jag, Patrik och Erica till Stockholm och Uppsala för att hälsa på alla fina människor vi saknar. Då blir det rejv!
Detta firar vi med skämtlåten nummer ett! Den spelas alltid, alltid, alltid då vi har fest.
Wroooom, wrrrooooom!

Favoritplats.


Saknar mitt Göteborg.

När det kliar i fingrarna.



Dagens syssla och låt. Jag vet, jag har länkat upp låten förr, men den är så fantastiskt pang på och rolig.

Det passar till din image för du är indiecute, allt som fattas är en indiegullig tjej. Hon ska va klädsamt
anorektisk och med rösten ställd på mute och se ut som Natalie Portman i Garden State.
Allt som fattas är en date.
Du väljer pärlor, hon sitter brevid och är tyst, du plockar fram din lilla lista över popflickor du kysst.
Finns det en plats i hennes värld för två? För du vill kamma lugg och bygga lego medan hon tittar på.

Söndag.


-

Ikväll kollade jag och mor Karin på Så mycket bättre. Vi bröt totalt efter Lasse Berghagens kommentar till Petter: "En sak har jag lärt mig; fuck you, du rappar fett coolt."
Vilken stjärna han är.


HP & DH I

Har sett Harry P två gånger nu. Satans bra är den.

<3

Två till.

Spenatpaj med sallad och hembakat bröd.

Röbetssoppa med smak av äpple och svarta vinbär samt hembakat bröd.

Kom och ät på Krokodil alla vardagar mellan 11.00-14.00!

Tisdag.

Tar mig en tur till Snutteputte. Au revoir!


Åh.

Dricker glögg och vrållängtar till december.


/Jul-ia

Snälla tomten...

Snart är det jul och jag har redan börjat önska i smyg.

Om foto och blogg.

När folk frågar mig om jag gillar att fotografera brukar jag svara "Ptja... sådär." Det är ju egentligen ljug.
Kanske jag inte engagerar mig med att fota söta flickor ute på rågfält eller andra artsy sessions, men jag gillar ju verkligen att fota människor i vardagliga miljöer. Jag längtar ofta efter att få komma hem och greja med bilderna i min kamera då jag varit på fest. Då kryper det i bloggarnerven.
Det är nog det finaste med det hela. Att lägga upp bilderna med lite text så det blir som ett fotoalbum, min egna digitala scrapbook ungefär. Att bara ha bilderna i datorn är trist, bläddra i mappar utan bakbrund, nej, heja bloggen!

Hoggy.

Här är jag på klubbmöte.

Hade det fula mörkröda håret då. Pinsamt!

Krokodil - Gröna Katten.

Hann bara ta bilder på två rätter för Gröna Katten idag då vi hade fullsatt på Kroko, men det klagar vi ju inte över såklart! Här kommer två varma rekomendationer i varje fall:

Morot- och fetaostpaj med sallad och bröd.

Svampsoppa med nybakat bröd och kräm av gröna ärtor.


Krokodil.

Det var en himlans stressig dag, så jag hann aldrig fota. Klickade fram tre bilder då vi städade innan stägning.

Fair trade-butiken.


Kisse.

Det här är vår katt, Kisse. Hon är nyfiken på precis allt och har svårt att vara lugn. Men det är inte så himla lätt då man har en svans som hela tiden vill leka. En svans som aldrig riktigt vill vara stilla.





Kroko.

Imorgon kommer lite bilder från stället där jag jobbar, Krokodil. Det är ett café som går under många namn - rättvisefik, kulturkafe, fair trade-butik, konsertlokal mm. Det ligger mitt i Piteå och är stans mysigaste ställe, det säger jag faktiskt utan att vara partisk (ni får ju se bilder imorgon). Allt vi bakar med är ekologiskt, fair trade och kravmärkt. Jätte-pk. Som jag.
På vardagarna kan man äta vegetarisk lunch också, då huserar Gröna Katten i köket. Det är ett företag som drivs av två kvinnor, Cecilia och Ingela. De är världens raraste, kramas och trugar på mig att ta hem matlådor. Jag ska fota för deras framtida hemsida imorgon så då får ni också se!


Födelsedag anno 1996.

Måste visa en fin sak från förra helgen.
Viktor fyllde 26 år. Jag och Patrik gjorde en discokaktus.

Minipiroger - steg för steg.

På begäran kommer minipirogreceptet i ett litet fint steg-för-steginlägg. Vilken tur att min bror har supercravings efter dem så jag fick tillfälle att fota alla stegen.

Börja med att koka ner spenaten. Fyll upp en cm saltat vatten i botten på kastrullen, inte mer, bara så att det inte bränner fast. Varning! Det stinker något frutansvärt då man kokar spenat. Men bli inte rädd, det smakar gott. Lovar.

När spenaten ser ungefär såhär mosig ut kan du hälla av den i ett durkslag.

Då den kallnat (går ju snabbt om man spolar lite kallvatten i durkslaget) så kramar du ur den så mycket du bara kan, då ser den såhär äcklig och handformad ut. Grovhacka den.

Här hoppar jag några steg, då jag förmodar att ni kan hacka en halv röd lök och smula ner en fetaost. Gröngeggan är pesto av valfri sort. Jag tar tre rågade matskedar. Jag älskar pesto. Tillsätt någon vitlöksklyfta och lite svartpeppar. Absolut dunderförbud mot att salta då både pesto och fetaost är himla salt.

Blanda allt tills det ser ut såhär.

Här kommer mitt skämsmoment - jag köper färdig smördeg och pluttar ut rundlar. Är nämligen hemskt dålig på att baka, för att inte tala om lat. Hatar degdisk.

Nu kommer vi till det lite pyssliga och roliga! Klicka ut en tesked på varje rundel. Jag har en tendens att aldrig lära mig att inte överdosera, får knappt igen dem.

Vik ihop dem och pensla på med ägg och tryck sedan runt kanterna med en gaffel så klistras dem ihop fint. Strössla lite riven parmesan över.

Efter 10-15 minuter i 200ºC ser dom förhoppningsvis ut ungefär såhär. Klart!

Dom är hur goda som helst att doppa i någon smaksatt crème fraîche (yeah, rockade stavningen) med ugnsrostade rotsaker till.

Oomph.

Försöker övertyga mina föräldrar om briljansen i tidlösa mönster och värdet i handtryck. Crave'ar efter Viola Gråstens tyg "Oomph". Kostar ju bara 1245 kr/m...

Dö Bitels.


Bara en av alla anledningar som fått mig att lämna köttet.

"Världsproblemen kan inte lösas genom magi. Om alla i Sverige skulle byta ut två kötträtter i veckan mot vegetariska alternativ motsvarar det dock koldioxidutsläppen från ungefär 233 000 bilar under ett år. Vegetariskt gör skillnad."

Word up!
Läs hela artikeln här och ta lite ansvar för fan, det är inte så himla svårt med vegetarisk kost. Fråga mig om recept om det nu är den biten som får dig att steka Mamma Scans imorgon till middag istället för en god tomatsoppa, rotsaksgratäng, spenatpirog, kronärtskocksgratäng, pastasås etc.

Jag har precis startat upp en flik Om vegetarisk mat här och kommer börja ladda upp mer där, lagar ju ändå mat varje dag. Annars kan ni kolla in den här bloggen, de gör en hel del bra även om det är lite för mycket qourn- och sojaprodukter som jag knappt använder längre, men för er nybörjare är det ju dubbelkanon!

Freja.


Om två månader kommer den här sköna unga damen hit! Åh, så himla fint det ska bli. Jag längtar mig sönder och samman.

Hemskheter.


Drama på Charles' Fashion! Hemsk värld vi lever i. Klicka på bilden för att läsa mer.

Spenat- och fetafyllda minipiroger och rotsaker i ugn.

I min familj äter vi så mycket rödbetor att vi kissar rosa. Men det gör inget.
Idag lagade jag det här efter en vision. Det händer att jag får såna och då är det bara att åka och handla så får man se vad det blir. Den här gången blev det kanon och dessutom jätteenkelt! Sånt gillar vi ju.



Minipirogerna gjorde jag såhär:

(ca 24 st)
1 påse spenat
1 pkt fetaost
2-3 msk pesto
1/5 rödlök
1 vitlöksklyfta
(smördeg, köpt eller hemmagjord där det senare är att föredra)

1. Köp två smördegar på Willys (eller var ekonomisk och händig om du har tid recept)
2. Koka en påse bladspenat i 1,5 dl lätt saltat vatten. Häll av i durkslag.
3. Smula ner en fetaost i en bunke.
4. Grovhacka ner spenaten som du kramat ur.
5. Finhacka en halv rödlök och rör ner med två rejäla matskedar pesto och en pressad vitlöksklyfta (minst!).
6. Kavla ut degen och stansa ut runda bitar med hjälp av en kopp eller så.
7. Sätt en tesked fyllning i varje och vik ihop till halvmånar som du penslar med ägg och strör parmesan över.
8. Grädda till de blivit gyllenbruna, alltså kanske 10 minuter i 200 grader.


Rotsakerna är helt enkelt tre rödbetor, en jättemorot, lite purjolök, salladslök, chili, rödlök och fetaost tunt skivade eller skurna under lite olivolja och kryddor. Det ska vara i ugnen ca en halvtimme. Sätt på fetan när en kvar har gått av gräddningstiden, annars kan den brännas.

Jo just ja! Servera allt med någon god creme fraiche. Kanske med svampsmak eller så. Det är gott!

Du sjunger som ett lejon från rymden!

Fantastiske Di Leva höll i förra veckans "Så mycket bättre". Så himla fint och bra det var! Tomas slänger ut sig det ena briljanta citatet efter det andra och tar initiativ till kärleksvrål på morgonkvisten. "Ursäkta mina vänner för att jag avbryter ert vackra samtal" inleder han dagen med, sedan blir det meditation och Plura känner sig som en glittervind. Senare i programmet hinner Di Leva kläcka ur sig andra fina saker som "Du sjunger som ett lejon. Från rymden." och "Skål för jorden!".
Så himla bra. 

Tycker dock att det är lite synd att få tar Di Leva på allvar då hans musik egentligen är väldigt bra och samhällkritisk.

Gömmer ögonen i händerna.



Tisdag II



Idag har jag ritat till en provisorisk blogheader. Kände suget efter att ha gjort en till Charles.
Kommer nog göra en ny snart eftersom jag inte lade ner så mycket själ och hjärta i denna.
Måste köpa en ritplatta någon gång då jag blir rik.

Tisdag.


Måndag och bild tagen i juni.



RSS 2.0