Ett otrevligt uppvaknande.

Om ni tycker att ljudet från er väckarklocka är jobbigt att vakna till på morgonen har ni aldrig vaknat till brandlarmet. Jag är ganska van att det tjuter eftersom det sitter ett just sådant larm alldeles ovanför dörren till badrummet, där det bolmar ut ånga från duschen titt som tätt. Hur som helst låg jag fridfullt i min säng och sov då jag hörde det alltid förvånansvärt höga ljud detta larm utlöser. Jag ligger kvar och väntar på att det ska sluta, vilket det brukar göra efter ett litet tag då den som duschat viftat med handuk eller dylikt under det.

Denna morgon slutade dock aldrig detta trummhinne-misshandlande oväsen. Istället för att springa upp i rädsla för brand låg jag kvar en stund till. Mycket irriterad av "dessa inkompetenta människor jag delar hus med" klev jag tillslut upp för att få stopp på oväsendet.
När jag kommit ut ur mitt rum fann jag köket täckt av tjock rök och jag såg min far stå och vifta lite lamt med en filt medan min ömma mor och storebror sitter och håller för sina öron med plågad min.
Mamma berättar sakligt att "pappa har eldat i öppenspisen". Den skyldige fortsätter vifta lojt med den alltmer statiska fleecefilten som fastnar mot hans kläder medan han i anklagande ton ber alla att hjälpa till att vifta. I min familj har vi aldrig varit särkilt religiösa, men plötsligt tycks både jag och min bror och mamma vara överens om att söndag är en vilodag. Så jag sätter mig lite lätt hostandes i närmaste fotölj och betraktar min allt svettigare far där han står och skäms.

Nu undrar ni kanske vad som hänt då min far eldat? Jo, Ulf Bergström är en effektiv man, så när han sågat virke i garaget tänker han att istället för att kasta allt så hivar han in alltihop in i vår kamin tills den är proppfull och tänder sedan på. "Det är ju bättre om det kan värma huset istället för att åka i soptunnan."  Fin tanke, men huset är har redan en inomhustemperatur på 23 grader. 
Vad som händer sedan är att det bildas för mycket rök av all trä och det trycks ut i hela huset istället för upp i skorstenen. Istället för att åtgärda problemet försöker han pressa in lite mer träplankor. Resten är historia.

Tillslut ger pappa upp och sätter sig. Så där satt vi, hela familjen i soffan en söndagsmorgon och lyssnade till oväsendet av fyra brandlarm, omringade av rök medan vi väntade på att elden skulle slockna.
Hädan efter kommer jag nog kanske inte uppskatta, men förlåta det hemska ljud min väckarklocka ger ifrån sig varje morgon. Det kunde ju varit värre, det kunde varit min pappa som försökte värma huset.

RSS 2.0